top of page

İşitme kaybı nedir, nasıl oluşur?


Herhangi bir sebepten dolayı işitmemizde meydana gelen azlığa işitme kaybı denir. İşitme kayıpları çeşitlerine göre temelde üçe ayrılır. Bunlar SENSORİNÖRAL tip, İLETİM tipi ve MIXT (KARMA) tip işitme kayıplarıdır.

SENSORİNÖRAL tip işitme kayıpları orta kulaktan sonrasında (iç kulak/koklea/beyin) oluşan işitme kayıplarıdır. Bu kayıplar doğum anomalilerinden, ateşli hastalıklardan, kullanılan ototoksik etkili ilaçlardan, kafa travmalarından, genetik etkenlerden, yaştan ve bunlara benzer daha birçok sebepten kaynaklanabilir. Bu tür kayıplar bazı istisnalar hariç genelde kalıcıdır.

İLETİM tipi işitme kayıpları dış kulak ve orta kulaktan kaynaklanan kayıplardır. Dış kulak yolundaki serümen (kulak kiri), kulak yapısındaki bozukluklar, kulak zarında perforasyon/delik vb…, kemikçiklerde kireçlenme, orta kulak iltihabı (otitis media) gibi birçok etkenden meydana gelebilir. Bu tür kayıpların, patolojinin durumuna göre bazı istisnalar hariç kısmi olarak da olsa düzeltilebilme ihtimali vardır.

MIXT tip işitme kayıpları hem iletim hem de sensörinöral işitme kaybının bir arada bulunduğu durumdaki kayıplardır. Bu tip kayıplar duruma göre kısmen kurtarılabilir ve ya kurtarılamazlar. Tamamen toparlanma ihtimali istisnai durumlar hariç yok denecek kadar azdır.

Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page